ODRŽAN OKRUGLI STOL „ZAŠTITA NA RADU – PRILIKA I IZAZOV“

SVIBANJ 29. 2019.
U petak 24. svibnja 2019. godine u Osijeku je održan Okrugli stol „Zaštita na radu – prilika i izazov“ u sklopu projekta “Zaštita na radu – prilika i izazov u socijalnom dijalogu“ koji se provodi kao dio Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali” po pozivu ”Jačanje socijalnog dijaloga – faza III”.

Sudionike Okruglog stola u uvodnom dijelu pozdravili su u ime nositelja projekta Vinko Jušić (predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u proizvodnji hrane i pića), u ime grada domaćina Tomislav Krolo (pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka), u ime županije domaćina Ružica Gveriri (pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije) a u ime partnera Projekta Vedrana Gado (pravna savjetnica Hrvatske udruge poslodavaca u Regionalnom uredu Osijek) i Darko Maras (dopredsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata i predsjednik Nezavisnog sindikata »Socijalna pravda«).
Voditeljica Okruglog stola bila je gđa. Nataša Drvenkar (prodekanica Ekonomskog fakulteta u Osijeku).
Prvi panel Okruglog stola vodila je gđe. Ana Šijaković (Europsko društvo inženjera sigurnosti) koja je sudionicima kroz uvodno izlaganje predstavila rezultate provedenog Istraživanja kvalitete socijalnog dijaloga u provedbi zaštite na radu, te publikacije ”Kvaliteta socijalnog dijaloga u provedbi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu” i “Priručnik za praktičan rad povjerenika radnika za zaštitu na radu”. O svom radu na istraživanju kao i na koji su način rezultati istraživanja ispunili njihova očekivanja s nama su podijelili panelisti Vedrana Gado (pravna savjetnica Hrvatske udruge poslodavaca u Regionalnom uredu Osijek), Vinko Jušić (predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u proizvodnji hrane i pića), Darko Maras (predsjednik Nezavisnog sindikata »Socijalna pravda«) i Cvetan Kovač (Europsko društvo inženjera sigurnosti).
Nakon rezultata istraživanja kroz drugi panel predstavljeni su primjeni dobre prakse rada Odbora zaštite na radu. Kako to radi Odbor zaštite na radu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. predstavio je stručnjak Zlatko Haramustek. Primjere dobrih praksi kao i prijedloge za bolji i kvalitetniji rad Odbora zaštite na radu s nama su kroz panel koji je vodila gđa. Šijaković podijelili Marko Brekalo (dopredsjednik Sindikata hrvatskih željezničara), Dejan Erceg (povjerenik radnika za zaštitu na radu i član Odbora zaštite na radu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o.), Cvetan Kovač (Europsko društvo inženjera sigurnosti), Đurđica Kovačević (stručnjakinja zaštite na radu i članica Odbora za zaštitu na radu u Saponia d.o.o., Osijek) i Siniša Vinković (povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva).
Stanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj a osobito stanje zaštite na radu u četiri slavonske županije bila je tema trećeg panela koji je vodio gosp. Cvetan Kovač. Sa stanjem u RH uvodno nas je upoznao gosp. Jere Gašperov (načelnik Sektora za zaštitu na radu, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava) a sa stanjem u četiri slavonske županije gosp. Krunoslav Kovačević (inspektor rada, Državni inspektorat, Područni ured Osijek). O stanju zaštite na radu a osobito ozljedama na radu osim gosp. Gašperov i Kovačević kroz panel su nas upoznali i panelisti Dijana Fazlić (Stručnjak za ljudske resurse, Tecumviva d.o.o.), Darko Maras (predsjednik Nezavisnog sindikata »Socijalna pravda«) i Ana Šijaković (Europsko društvo inženjera sigurnosti).
Kroz zadnji panel ”Međunarodni i nacionalni socijalni dijalog u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu – 100 godina Međunarodne organizacije rada, 25 godina EU OSHA, 20 godina Nezavisnih hrvatskih sindikata” vodio nas je gosp. Cvetan Kovač a uvodno izlaganje održali su Marinko Učur (Pravni fakultet u Rijeci) o 100 godina Međunarodne organizacije rada, Admira Ribičić (direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove, Hrvatska udruga poslodavaca) o 25 godina EU OSHA i Marko Palada (dopredsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija) o 20 godina Nezavisnih hrvatskih sindikata. Uz njih kao panelisti su nam se pridružili i Marko Brekalo (dopredsjednik Sindikata hrvatskih željezničara) te Dijana Fazlić.
Na kraju svakog panela je održana i rasprava kroz postavljanje pitanja i razmjenu iskustava iznošenjem primjera iz prakse.
Iskazani interes i odaziv sudionika koji su prepoznali važnost tema okruglog stola u broju, koji je značajno iznad planiranog za nas je potvrda da smo odabrali pravu temu za projekt. Zahvaljujemo svim sudionicima iz Brodsko-posavske, Osječko baranjske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije, predstavnicima sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate i poslodavaca članica Hrvatske udruge poslodavaca koji su svojim sudjelovanjem, pitanjima i razmjenom primjera iz prakse značajno doprinijeli uspjehu Okruglog stola.
Projekt nastavljamo praktičnom radionicom ”Zaštita na radu u praksi”, koja će se za četiri grupe sudionika provesti u razdoblju od 21. do 29. lipanj 2019. godine na otoku Prviću.
Darko Maras
Sa zaključcima Okruglog stola ”Zaštita na radu – prilika i izazov” možete se upoznati putem poveznice u nastavku Zaključci Okruglog stola ”Zaštita na radu – prilika i izazov”