UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA ”ZAŠTITA NA RADU – PRILIKA I IZAZOV U SOCIJALNOM DIJALOGU”

U srijedu 9. svibnja 2018. godine u Kutjevu je održana uvodna konferencija Projekta ”Zaštita na radu – prilika i izazov u socijalnom dijalogu”, koji se provodi kao dio Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali” po Pozivu ”Jačanje socijalnog dijaloga – faza III”.

Svi predstavnici dionika Projekta na konferenciji kroz svoja obraćanja su iznijeli razloge provođenja Projekta i partnerskog sudjelovanja u istom, ciljeve Projekta i planirane projektne aktivnosti čijim provođenjem se namjeravaju ostvariti ciljevi Projekta.

Projektom je planirano istražiti kvalitetu socijalnog dijaloga u provedbi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, unaprijediti znanja i vještine svih dionika važnih za osnaživanje socijalnog dijaloga iz zaštite na radu, ojačati razmjenu iskustava i najboljih praksi za kvalitetniji i snažniji socijalni dijalog o temama važnim za zdravlje i sigurnost radnica i radnika, te stvoriti nužne stručne kapacitete za pokretanje Škole socijalnog dijaloga.

Projekt će se provodi na području Slavonije i Baranje, odnosno Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Vukovarske-srijemske županije.

Nositelj Projekta je Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića.

Partneri u Projektu su Brodsko-posavska županija, Hrvatska udruga poslodavaca, Nezavisni hrvatski sindikati, Nezavisni sindikat »Socijalna pravda«, Požeško-slavonska županija.

Ukupna vrijednost Projekta je 962.917,20. kuna, a financira se sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu.

Projekt traje 18 mjeseci, od 29. ožujka 2018. godine do 28. rujna 2018. godine.

Projekt će se realizirati sljedeće kroz projektne aktivnosti:

  • Istraživanje ”Kvaliteta socijalnog dijaloga u provedbi zaštite na radu” u trajanju od 8 mjeseci (travanj – studeni 2018. godine), sudjelovanje najmanje 400 ispitanika koja rade u pravnim osobama prijavitelja i partnera na području Slavonije i Baranje, a s ciljem istraživanja kvalitete socijalnog dijaloga u provedbi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu za bolje razumijevanje uloge, značaja i zastupljenosti dionika socijalnog dijaloga u radu tijela za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu na svim razinama i koje treba rezultirati publikacijom ”Kvaliteta socijalnog dijaloga u provedbi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu” s rezultatima istraživanja i priručnikom za praktični rad povjerenika radnika za zaštitu na radu.
  • Edukaciju ”Zaštita na radu kroz kolektivno pregovaranje” u trajanju od 4 mjeseca  (rujan – prosinac 2018. godine), sudjelovanje 80 sudionika prijavitelja i partnera sindikata, poslodavaca i županija s područja Slavonije i Baranje, koja će se održavati u Kutjevu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Iloku, a s ciljem osnaživanja pregovaračkih kapaciteta dionika važnih za osnaživanje socijalnog dijaloga i kvalitetnu i učinkovitu zaštitu na radu i koja treba rezultirati s 80 osposobljenih sudionika i priručnikom za edukaciju.
  • Edukaciju ”Osnažimo znanja i vještine povjerenika radnika za zaštitu na radu” u trajanju od 5 mjeseci  (siječanj – svibanj 2019. godine), sudjelovanje 80 sudionika prijavitelja i partnera sindikata, poslodavaca i županija s područja Slavonije i Baranje, koja će se održavati u Kutjevu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Iloku, a s ciljem osnaživanja stručnih kapaciteta dionika važnih za osnaživanje socijalnog dijaloga i kvalitetnu i učinkovitu zaštitu na radu i koja treba rezultirati s 80 osposobljenih sudionika i priručnikom za edukaciju.
  • Radionicu ”Zaštita na radu u praksi” u trajanju od 4 mjeseca  (svibanj – kolovoz 2019. godine), sudjelovanje 80 sudionika prijavitelja i partnera sindikata, poslodavaca i županija s područja Slavonije i Baranje, koja će se održavati na Prviću, a s ciljem razvoja kompetencija za svakodnevni siguran rad i praktičnu primjenu zaštite na radu i koja treba rezultirati s 80 osposobljenih sudionika i priručnikom za edukaciju.
  • Okrugli stol ”Zaštita na radu – prilika i izazov” u trajanju od 5 mjeseci  (siječanj – svibanj 2019. godine), sudjelovanje 40 sudionika prijavitelja i partnera sindikata, poslodavaca i županija s područja Slavonije i Baranje, koja će se održavati u Kutjevu, a s ciljem jačanja razmjene iskustava i najboljih praksi za kvalitetniji i snažniji socijalni dijalog po pitanjima važnim za zdravlje i sigurnost radnika, te integracije stečenog znanja u konkretno poslovanje dionika u tijelima za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i koja treba rezultirati s 40 aktivnih sudionika i zaključcima s Okruglog stola.

Posebno je naglašen značaj ravnopravnog sudjelovanja, angažiranosti i posvećenosti u Projektu sva tri socijalna partnera – sindikata, poslodavaca i regionalne samouprave – time i potvrda njihovog jednakog interesa za ostvarenje ciljeva Projekta, te  činjenica da se Projekt provodi na području Slavonije i Baranje, dakle regionalno, što znači da će edukatori za potrebe provođenja planiranih edukativnih seminara dolaziti ‘na teren’, na koji način je osigurano educiranje velikog broja članova svih dionika u projektu.

Na konferenciji dionike u Projektu su predstavljali; Brodsko-posavsku županiju Gordana Fabčić (v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo) i Marko Pavić (pravni savjetnik Upravnog odjela za gospodarstvo), Hrvatsku udrugu poslodavaca Vedrana Gado (pravna savjetnica Regionalnog ureda Osijek), Nezavisne hrvatske sindikate Darko Maras (dopredsjednik), Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića Vinko Jušić (predsjednik) i Željko Jurić (tajnik), Nezavisni sindikat ”Socijalna pravda” Darko Maras (predsjednik), Požeško-slavonsku županiju Danijel Majer.